Guide: Hyr ut din bostadsrätt

14 november 2023 Julia Zsiga
Hyra ut bostadsrätt

editorial

Äger du en bostadsrätt men tillför tillfället inte har något behov av att bo i den kan uthyrning vara lösningen för dig. Att hyra ut sin bostadsrätt kan vara ett utmärkt sätt att dra in extra inkomst, men det finns regler att följa och viktiga saker att tänka på. Den här guiden tar upp allt du behöver veta när du vill hyra ut din bostadsrätt.

Godkännande från bostadsrättsföreningen

Först och främst behöver du godkännande från din bostadsrättsförening för att kunna hyra ut din bostadsrätt. I regel behövs det starka skäl för uthyrning, exempelvis arbete eller studier på annan ort, längre resor eller provsambo. Din bostadsrättsförening har dessutom rätt att avslå din ansökan om de bedömer att din hyresgäst skulle kunna störa ordningen i föreningen.

image

Säkerställ att din hyresgäst är pålitlig

Att hitta rätt hyresgäst är avgörande för en framgångsrik uthyrning. För att undvika problem längre fram är det viktigt att göra en ordentlig bakgrundskontroll. Begär referenser och genomför en kreditkontroll för att vara så säker som möjligt på att din blivande hyresgäst kommer att sköta både betalning och underhåll av lägenheten.

Har du täckning med din hemförsäkring?

När du hyr ut din bostadsrätt till någon annan är det viktigt att se över din hemförsäkring. I vissa fall kan du behöva en särskild försäkring för uthyrning. Se till att ha detta klart innan du hyr ut din bostadsrätt, så att du inte riskerar att stå utan ersättning om olyckan skulle vara framme.

Hyresavtal och skattekonsekvenser

När du hyr ut din bostadsrätt kan du antingen göra det i andra hand, vilket betyder att du hyr ut den till en privatperson, eller i första hand, vilket innebär att ett företag hyr din bostadsrätt. Vilken typ av avtal det rör sig om spelar roll för vilka skatteregler som gäller, och det är något du bör undersöka med Skatteverket. När du är på väg att hyra ut din bostadsrätt finns det mycket att tänka på, och det kan vara en god idé att söka hjälp hos en expert på området. På https://www.passionforhomes.se/hyra-ut-bostadsratt kan du få stöd i alla steg av processen, från att hitta en pålitlig hyresgäst till att se till att alla lagar och regler följs. Med PassionForHomes vid din sida kan du tryggt och säkert hyra ut din bostadsrätt.

Fler nyheter